Petrol Русе Дунав мост е с най-висока цена на пропан бутана - 1,89

...
Petrol Русе Дунав мост е с най-висока цена на пропан бутана - 1,89
Коментари Харесай

В кои бензиностанции са най-евтини горивата днес

Petrol Русе " Дунав мост " е с най-висока цена на пропан бутана - 1,89 лева./л.

Ситуацията на пазара с горива образно разкри дефектите в стопанската система ни и разреши психозата да обхване обществото ни.

Това съобщи Георги Тенев, правист на Асоциацията на дребните, самостоятелни търговци на горива (Асоциацията на малките  бензин останции), предава .

Припомняме, че поради клюки за идно повишаване на горива та на 2 март се извиха големи опашки на  бензин останциите у нас. Тогава стана ясно, че в някои  бензин останции цената на горива та е минала психическата граница от 3 лв. за литър.

В този подтекст Тенев съобщи, че сферата на горива та постоянно е била деликатна тематика и поради създалата се обстановка, страната би трябвало да влезе в ролята си и незабавно да реагира с ограничения. Според него би трябвало да се приложат навременни и съответни ограничения от държавното управление като ограничение на износа на горива , разработване на методика за заслужено дистрибутиране на количества артикули от Държавния запас, прекъсване на някои условия в Наредбата за горива та и Закона за силата от възобновими източници, до момента в който се успокои ситуацията.

" Ситуацията е такава, тъй като заради редица ограничавания страната остана без други възможности за доставка на горива. Това идва от изкривената конструкция на пазара, поради неприятната нормативна уредба, която води до монопол и неналичието на конкуренция ", съобщи Тенев. И добави, че в Комисията за защита на конкуренцията към този момент има не една кореспонденция по тематиките, само че няма резултати. Често безусловно идентичната ценова политика на " огромните " на пазара припомнят на съгласувани практики, които изкривяват картината и цените, означи той.

Асоциацията предлага незабавно да бъде изменена нормативната уредба, която да либерализира още повече пазара. Готови сме на срещи с премиера Кирил Петков и да спомагаме за разрешаването на проблемите в бранша, сподели Тенев.

" Като последна мярка могат да бъдат освободени количества горива от Държавния запас. Но преди този момент би трябвало да бъде създадена вярна методика за дистрибутиране на горива та от него. В противоположен случай количествата от запаса могат да попаднат не в потребителите, а в един производител или търговец ", изясни Георги Тенев.

Какви са цените през днешния ден?

Само от началото на месеца  бензин ът приблизително нараства с 0,14 лв., дизелът с 0,12 лв., а автогазът с 0,10 лв..

Справка на уеб страницата Fuelo, сочи че през днешния ден междинните цени на горива та са надлежно:

А95 - 2,78 лв.

Дизел - 2,82 лв.

Автогаз - 1,54 лв.

Данните от уеб страницата Fuelo демонстрират, че към днешна дата някои от  бензин останциите у нас поддържат относително по-високи от междинните цени на горива та през днешния ден. Това са Круиз (А95 - 3,14 лв., дизел - 3,13 лв., автогаз - 1,75 лева), Petrol (А95 - 2,95 лв., дизел - 2,95 лв., автогаз - 1,70 лева), ОМW (А95 - 2,80 лв., дизел - 2,87 лв., автогаз - 1,57 лева).

Най-скъп ще се продава  бензин ът в Бензиностанция Геомекс - 3,30 лв. за литър, а най-евтино във AVIA Хемус 45 км - за 2,45 лв.. Най-скъп дизел също ще се зарежда в Бензиностанция Геомекс - 3,30 лв. за литър, а най-евтин в Бензиностанция BLCS EFIX FUEL SOFIYA - за 2,51 лв.. Пропан бутанът ще бъде най-евтин в  бензин останции на АЛ+КО - 1,30 лева./л, а най-скъп в някои от  бензин останциите на Петроком и в Petrol Русе: Дунав мост - 1,89 лева./л.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР